Грешка
  • Грешка при учитавању података

Парохија доњоцрњеловачка (Доње Црњелово код Бијељине)
Парохијска црква Рођења Пресвете Богородице: Једнобродно свештено здање чија је  градња почела 1997. године по пројекту храма у Црквини код Шамца. Темеље је осветио Епископ зворничко-тузлански Василије 8. фебруара 1998. године. Храм је зидан од цигле димензија 22 х 13 m са куполом, прекривен је бакром, има звоник са три звона. По завршетку градње, храм је освештао Епископ зворничко-тузлански Василије 16. септембра 2007. године.

 Црквени и културни живот: Коло српских сестара „Света Ангелина“ окупља парохијанке обје парохије у Црњелову. Светосавска омладинска заједница је основана 2009. године и највише сарађује са Колом српских сестара и подржава их у свим акцијама, као и СОЗ Бијељина.

Црквена умјетност: Храм живопише Пашић Горан из Чачка, иконостас је у храстовом дрвету израдио Перо Јањичић из Доњег Црњелова, а иконе је насликао Ненад Дринић.

Матичне књиге: Воде се од 2001. године.

Црквене зграде: Светосавско-парохијски дом димензија 18 х 10 m је у изградњи, а градња је започела 2010. године. Објекат је озидан, покривен и урађени су лимарски радови.

Гробље: Овој парохији припада једно гробље са најстаријим споменицима из XVIII вијека.

Свештенство: Од оснивања храма до 2005. године у овом храму је служио протонамјесник Миладин Еркић, а потом је умјесто њега дошао јереј Слободан Мићић.

Извори и литература: Исказ јереја Слободана Мићића од 31. децембра 2012. године.

 

 

 

 Јереј Слободан Мићић

Парох при храму Рођења Пресвете Богородице у Доњем Црњелову

Након завршене основне школе, уписао Српску православну богословију у Сремским Карловцима, коју је завршио 2001. године. Након тога, образовање наставио на Московској Духовној Академији, гдје дипломира 2005. године, одбранивши рад на тему „Српски новомученици свети Платон Бањалучки и свети Петар Дабробосански“. Служи се руским и енглеским језиком.

Дана 11. септембра 2005. године, рукоположен у чин ђакона, а 12. септембра исте године у чин презвитера. Рукоположење је обавио епископ зворничко-тузлански Василије. 18. септембра 2011. године од стране епископа зворничко-тузланског Василија, одликован правом ношења црвеног појаса.
Дана 01. новембра 2005. године постављен за пароха доњоцрњеловачког у Доњем Црњелову, гдје је и вјероучитељ у мјесној школи.

Ожењен супругом Данијелом и има сина Павла.

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

+387 55 301 241

+387 65 474 247

 

Monday the 21st. Affiliate Marketing.