Грешка
  • Грешка при учитавању података

Парохија дворовска (Дворови код Бијељине)


 Парохијска црква Светог Великомученика Прокопија:
Градња једнобродног храма је почела 1991. године. Темеље је освештао Епископ зворничко-тузлански Василије 3. маја 1992. године. Храм је грађен од ситне цигле, а обложен је бијелом фасадном циглом. Има звоник, куполу и једно звоно. Пројекат није сачуван, али се зна да је прекопиран са једног храма из Крагујевца. Храм је 29. септембра 1996. године освештао Епископ зворничко-тузлански Василије

Црквена умјетност: Храм је живописао Петар Билић из Београда у периоду од 2002. до 2003. године. Дуборез на иконостасу од храстовог дрвета урадио је Брано Мајсторовић из Дворова. Иконе је насликао Гојко Ристовић из Београда.

 


Црквени и културни живот: При храму постоји хор „Свети краљ Владислав“ од 2011. године, а диригент је Огњен Вујичић. Поред хора, постоји и оркестар који његује народну традиционалну музику.
Светосавска омладинска заједница је основана 2009. године и најзначајнија акција је изградња породичне кући породици Морача, као и организација светосавских академија, духовних трибина, предавања и концерата духовне музике.
При храму постоји и шаховски клуб „Велика рокада“. Броји око 30 чланова. Чланови овог клуба су до сада освојили преко 120 медаља на такмичењима у Републици Српској, Босни и Херцеговини и Србији.

Матичне књиге: Најстарија је матична књига рођених из 1897. године. Послије Другог свјетског рата су биле одузете, али су враћене 2005. године.

Црквене зграде: Парохијски дом је саграђен 1998. године, а површине је 180 m2. Светосавски дом је у изградњи. Покривен је 2008. године.

Гробље: Иза храма је гробље са најстаријим споменицима из XIX вијека.
На храму се налазе двије спомен-плоче са именима куме темеља Слађане Рафаиловић и кумова храма Драгољуба и супруге му Слободанке Савић. На западном дијелу храма су исписана на двије мермерне плоче имена добротвора храма.

Свештенство: Први свештеник који је на служби од освећења храма је протојереј-ставрофор Милан Ивановић.

Ктитори, приложници и добротвори: Од свих добротвора истичу се: + Здравко Глишић предсједник грађевинског одбора, + Драгољуб и Слободанка Савић, Живадин Станчић предсједник ЦО Дворови и Саватија Николић, дугогодишњи појац у храму.

Извори и литература: Исказ протојереја-ставрофора Милана Ивановића од 31. децембра 2012. године.

 

Парох: Милан Ивановић, рођен је 1. новембра 1955. у Блажевцу, општина Грдачац. Богословију Св. Арсенија Сремца  у Сремским Карловцима завршио је 1975. У чин ђакона рукоположен је 9. августа 1978, а у чин свештеника 7. јануара 1979. Рукоположење је извршио Епископ зворничко-тузлански Г. Василије Качавенда. Одликован је чином протојереја-ставрофора 21. јула 2003. одлуком Епископа зворничко-тузланског Г. Василија Качавенде. Ожењен је супругом Маријом и има двоје дјеце: Јелену (1979) и Јована (1981).

Протојереј - ставрофор Милан Ивановић

 

Парох при храму Светог Великомученика Прокопија у Дворовима

 

+387 55 350 799

 

+387 65 534 781

 

Monday the 21st. Affiliate Marketing.