Грешка
  • Грешка при учитавању података

Парохија новодворовска (Нови Дворови код Бијељине)

 

Парохијска црква Светог Јована Крститеља: Градња је почела 2004. године. Пројекат је урадио архитекта Радован Попић према храму у Љељенчи. Темеље је осветио Епископ зворничко-тузлански Василије 7. јула 2004. године. Једнобродни храм је зидан ситном циглом, покривен је цријепом, а купола поцинкованим лимом. Има један звоник са једним звоном. Храм је завршен 2008. године и 28. септембра исте године чин освећења је извршио Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Василије.
Храм је задужбина Васе Закића из Бијељине који је подигао храм у спомен на свога упокојеног сина Предрага.Црквена умјетност: Храм се живопише од 2009. године. Олтарску апсиду су осликали: Дарко Живковић (Баточина), Ђорђе Ђорђевић (Инђија) и Милош Максимовић (Фоча), а наставио је Синиша Будимир из Бијељине. Иконостас је у дуборезу од храстовог дрвета урадио 2008. године ђакон Томислав Живановић из Крагујевца, а иконе су насликали Д. Живковић, Ђ. Ђорђевић и М. Максимовић.

Матичне књиге: Воде се од 2005. године када је и основана ова парохија, а до тада су парохијани уписивани у матице у Дворовима и Бијељини, из чијег састава је и издвојена новодовровска парохија.

Црквени и културни живот: При храму постоји дјечији хор, а старији парохијани су већином у хору „Свети краљ Владислав“ у Дворовима. Коло српских сестара је основано 2009. године и броји 20 сталних чланова. Светосавска омладинска заједница је основана 2009. године и она је у саставу СОЗ-а Дворови.
Ова парохија је у децембру 2010. године, као и већи дио Семберије који се налази уз ријеку Дрину, била поплављена јер се Дрина излила из свога корита и тада је причињена огромна материјална штета парохијанима.

Црквене зграде: Градња светосавско-парохијског дома почела је 2007. године, а објекат је димензија 19 х 11,5 m (приземље, спрат и високо поткровље). У приземљу није све завршено, а оспособљени су за употребу сала за народ и канцеларија.

Гробље: Парохија има два гробља која су основана одмах након оснивања парохије. Једно је у Рудинама, а друго у насељу Нови Дворови поред “Павловић пута“.
На храму је постављена плоча ктитору храма Васи Закићу.

Свештенство: Радове на подизању  храма је отпочео протојереј-ставрофор Милан Ивановић, парох дворовљански, а од 1. јануара 2006. године за пароха је постављен јереј Жарко Лазаревић.

Ктитори, приложници и добротвори: Поред ктитора, храм су још помогли Душко и Жељка Трифковић, као и Миленко Зупур. 

Извори и литература: Исказ јереја Жарка Лазаревића од 31. децембра 2012. године.

 

 Парох: Жарко Лазаревић рођен је  у Тузли 28. јануара 1982. Богословију Св. Петра Цетињског  на Цетињу  завршио је 2001. Дипломирао је на Духовној академији  у Санкт Петербургу 2004. Рукоположен је у чин ђакона 16. новембра, а у чин свештеника 21. новембра 2005. Рукоположење је извршио Епископ зворничко-тузлански Г. Василије Качавенда. Говори руски језик. Ожењен је супругом Бранкицом и има двоје дјеце: Кристину (2008) и Вука (2010).  

Јереј Жарко Лазаревић

Парох при храму Светог Јована Крститеља у Новим Дворовима

+387 55 209 817

+387 65 958 101

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Monday the 21st. Affiliate Marketing.