Грешка
  • Грешка при учитавању података

Светосавска академија у Дворовима

Категорија: ▼ Новости из парохија
Датум објављивања

У организацији Светосавске омладинске заједнице Дворови, Нови Дворови, Даздарево и Тријешница, на Савиндан 27. јануара. 2015. у сали Светосавског дома у Дворовима одржана је Светосавска академија.

У реализацији свечане Академије учестовали су: дјечији и мјешовити Хор и оркестар Светог краља Владислава, рецитатори и Хор ученика Основне школе "Дворови" Дворови, културно умјетничко друштво "Дворови". Бесједу о Светом Сави одржао је вјероучитељ Велислав Мишура.

Ову нашу свесрпску славу, коју слави наш народ гдје год се налазио широм свијета, нарочито свечано дочекали смо и у нашим парохијама и црквеним општинама.
Прослава Савиндана је почела Светом Литургијом која је служена у све три цркве: цркви Светог Прокопија у Дворовима, цркви рођења Светог Јован Крститеља у Новим Дворовима, и цркви Сабора српских светитеља у Даздареву.
Пошто дјеца са простора трију црквених општина похађају исту школу после свете литургије прославa Светог Саве, првог српског просветитеља и учутеља, настављена је у Основној школи „Дворови“ у Дворовима. Након ломљења славског колача, дјеци, родитељима и просвјетним радницима крсну славу честитали су свештеници и директорица школе. Велику радост због прославе школске славе показали су ученици извођењем пригодног програма. Програм је био испуњен садржајем из живота светог Саве и наше светосавске културе, уприличен извођењем дјечијег хора, рецитаторских и ритмичких секција.
Црквене општине Дворови, Нови Дворови, Даздарево, Тријешница и Светосавска омладинска заједница „Дворови“, у вечерњим часовима организовали су Светосавску академију у част највећег српског учитеља и просветитеља. Академија је одржана у препуној сали Светосавског дома у Дворовима. У реализацији програма учествовали су дјечији и мјешовити Хор и оркестар Светог краља Владислава, ученици Основне школе „Дворови“, Културно умјетничко друштво „Дворови“.
Свечаност је почела извођењем химне светом Сави, а потом је прото -ставрофор Ристо Мирковић из Броца освештао славско жито и пререзао славски колач. Кум славе био је Ранко Стевић из Дворова. После молитве услиједила је пригодна бесједа о светом Сави, коју је припремио Велислав Мишура, вјеровчитељ ОШ Дворови. Након тога, низале су се пригодне духовне пјесме хора под диригентском палицом Огњена Вујичића, рецитације ученика Основне школе „Дворови“, наступи солиста, наступи инструменталних солиста, ритмичрих секција, фолклора КУД-а „Дворови“.

Током свечаности прото-ставрофор Милан Ивановић најбољим ученицима деветих разреда Основне школе „Дворови“ додијелио је награде за одличан успјех и примјерно владања током школовања. Такође, ове године по први пут расписан је конкурс за писање Светосавских литерарних радова и пјесмица о Светоме Сави. Велики број ученика ОШ Дворови писао је о Свтоме Сави, сабрано је преко 40 радова .
Најбољим писцима литерарних радова уручене су скромне награде: књига Христов светосавац Михајло Пупин од проте Саве Б. Јовића као и симболичне новчане награде.
Награђени:

Милена Илић
Павле Панић
Урош Перић
Анастасија Ранкић
Маја Бобар
Мирко Милосављевић

За идућу годину планирано је да се конкурс прошири на средњошколце и студенте.
На крају похваљујемо све учеснике и оне који су помогли у реализацији Светосавске академије.

јереј Јован Ивановић

Monday the 21st. Affiliate Marketing.