Грешка
  • Грешка при учитавању података

БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ У ПЕТРОПАВЛОВСКОМ ХРАМУ У БИЈЕЉИНИ

Категорија: ▼ Новости из парохија
Датум објављивања

Иако је смјештен у једном од најнеугледнијих дијелова града Бијељине, тзв. Томбак-махали, Петропавловски храм је израстао у прави бисер семберске духовности и црквености.

Међутим, његова истинска љепота и узвишеност није само у хладним зидинама, олтарима, парохијском дому (мада благословом Божијим и благодарношћу наших парохијана од прошле године ни те зидине нису више хладне, јер је уведено и гријање), већ прије свега у живој црквеној заједници народа Божијег који се у њему редовно окупља Духом Светим у Тијело Христово да сав живот свој и самога себе преда Богу Оцу на дар. У том и таквом духу протекли су и овогодишњи Божићни и новогодишњи празници.
Као и свако друго православно прослављање хришћанских празника и Бадњи дан је у Петропавловском храму најприје прослављен јутарњом Св. Литургијом, да би у вечерњим часовима уз велико присуство народа Божијег било служено вечерње након којег је освећен и запаљен српски бадњак. Након молитве и освећења бадњака, за присутни народ уприличено је послужење у виду прокуваног вина и музике уживо која је извела неколико српских кола. Послужење и музика су добро дошли, будући да је за овогодишње Божићне празнике било јако хладно. Срца присутних гријала је молитва Богу а њихова тијела ватра бадњака, прокувано вино и српска кола.
На сам Божић, на уранку служена је Св. Литургија, којом је и отпочело званично слављење празника Рођења Бога по Тијелу. Иако је падао снијег и било јако хладно, велики број наших парохијана дошао је на Св. Литургију гдје су се и причестили Тијелом Онога Који се тај дан Оваплотио од Дјеве Марије и постао Човјек ради нас људи и ради нашег спасења. У вечерњим сатима, служено је вечерње након којег је извршено и ломљење традиционалне Божићне чеснице. Овогодишњу Божижну чесницу, својим рукама, направио је наш парохијанин и велики доброчинитељ Петропавловског храма Александар Михољчић, који се иначе и професионално бави пекарским занатом у семберској пекарској индустрији «Житопромет». Чесница је била у пречнику 1 метра и тежине 50 килограма Негјде у њу био је смјештен и златник коју је – када је чесница изломљена и подијељена – нашао наш парохијанин Његош Арнаутовић. «Ко је Богу давао, стоструко му се враћало» - каже наш народ. Тако је и наш брат Његош био управо тај који је ове године за нашу Цркву отишао и донио највећи бадњак који је могао наћи. Бог га је за такво доброчинство Својом љубављу и милосрђем обилато наградио. Нека је њему и његовој породици тај Божији дар на здравље и спасење. Такође, послије свих ових догађаја присутни су послуживани прокуваним вином и увесељивани српским народним колима.
Суштина нашег живота јесте у заједништву са Христу и са ближњима. Сви ови Божићни догађају у нашем храму пројавили су сву животност и љепоту душе нашег српског човјека. Често пута дођемо нерасположени и намргођени у Цркву, али служба Божија, ријечи Светог Јеванђеља и самог Причешћа прочисте наш дух, ум и срце и осмјех и радост пет се враћа у нас. Још када је то све пропраћено дивним српским обичајима, бадњаком, чесницом, прокуваним вином и музиком онда та радост постаје потпуна и истинска. Славе Срби Божић и не очајавају духом јер знају да је на тај дан на Земљу дошао Онај Који је дошао да обрадује и од жалости избави све народе и покољења.
Тако је било за вријеме Божићних празника. Такође, торжествено и слављенички било је и за вријеме прослављања осталих празника у том периоду, а нарочито за вријеме прославе Православне нове године. На јутарњој Литургији, окопио се приличан број вијерног народа, који се најприје сјединио са Христом у Његовим Св. Тајнама а послије тога и заједно са својим свештеницима заблагодарио и помолио Богу да му да сваковрсно добро неба и земље у наредној години.
Слава Теби Господе за сва знана и незнана доброчинства која су нам учињена. Амин!
Братство Петропавловског храм у Бијељини

 

Monday the 21st. Affiliate Marketing.