Грешка
  • Грешка при учитавању података

МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ: ЉУБАВ КАО ПОТВРДА ХРИШЋАНСТВА

Категорија: ▼ Новости из парохија
Датум објављивања

БИЈЕЉИНА, 8. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије рекао је вечерас у Бијељини у оквиру Божићног циклуса предавања да људи према сваком човјеку морају да покажу љубав јер се тако потврђује да ли је неко хришћанин.

"У исто време морамо да се трудимо да избегавамо зле путеве, зло и грех и нарочито да не дозволимо да нас они који су својим делом, поступцима и филозофијом одступили на било који начин од Бога, тиме заведу", поручио је митрополит загребачко-љубљански.

Његово високопреосвештенство навео је да се често поставља питање какав би требало да буде однос хришћана према свијету.

"Постоје двије врсте приступа и тумачења. С једне стране, у језику јеванђеља свет је творевина Божја, и као такав, предмет интересовања, бриге и љубави Божје. С друге стране, постоји и један другачији приступ, када се под светом подразумева онај свет који је одступио од Бога, који је `пао`", рекао је митрополит Порфирије.

Говорећи о божићном посту, митрополит Порфирије истакао је да је ријеч о периоду у којем би људи требало да се "отрежњују" и који постоји да би их подсјетио да за живот није довољан само хљеб.

"Ми пре свега имамо потребу за духовним вредностима, потребу за Богом без којег не можемо ни започети, ни завршити неко дело", нагласио је Порфирије.

Митрополит загребачко-љубљански каже да би пост у човјеку требало да развија врлине, прије свега љубав, а да његова прва фаза подразумијева вјежбу кроз уздржавање од мрсне и тешке хране, како би тијело и ум били чистији.

"Даље, пост подразумева покушај да превазиђемо и да се одрекнемо својих злих мисли и страсти, а круна поста је да се у нама створи добро - љубав према Богу и према ближњем", каже митрополит Порфирије.

Митрополит је додао да човјек никада не би требало да се поистовјећује са злим поступцима људи који су "заведени и који су одступили од Бога".

"Међутим, не смемо да се доведемо у ситуацију да их осуђујемо. Треба, из љубави према њима, да се молимо и да чинимо све како бисмо посведочили да је Христос истина и како би и они у нама видели излаз и наду", рекао је митрополит Порфирије.

Вечерашње предавање митрополита загребачко-љубљанског дио је предавања у оквиру Божићног циклуса о теми "Хришћанство и свијет кроз вијекове", који се у бијељинском Центру за културу "Семберија" одржавају сваког четвртка у децембру.

Предавања организује Мисијски фонд Епархије зворничко-тузланске, уз благослов Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Хризостома.

 

Monday the 21st. Affiliate Marketing.