Грешка
  • Грешка при учитавању података

Парохија даздаревачко-тријешничка (Даздарево код Бијељине)Парохијска црква Сабора српских светитеља: Једнобродна грађевина чија је градња почела 1999. године, а темеље је освештао Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Василије 3. октобра исте године. Пројекат је урадио архитекта Љубиша Шкорић из Бијељине. Храм је зидан од ситне цигле, димензија је 21,45 х 10,6 m, са једном куполом, има један звоник и једно звоно. Храм је завршен 2004. године и 12. септембра је освећен руком Епископа зворничко-тузланског Василија.

 
Црквена умјетност: Храм се живопише а мајстор је Синиша Будимир из Бијељине. Иконостас је урађен у дуборезу од храстовог дрвета, а дјело је мајстора Драгана Петровића из Београда. Иконе је урадио Петар Билић из Београда.

Црквени и културни живот: При храму дјелује Светосавска омладинска заједница, која је организовала неколико светосавских академија, концерата и духовних трибина. СОЗ дјелује у склопу СОЗ Дворови и узела је учешће у изградњи породичне куће породице Морача.
Матичне књиге се воде од 2005. године, а до тада матичне књиге су вођене код ЦО Дворови.

Црквене зграде: Постоји светосавско-парохијски дом грађен од 2005. до 2007. године. Објекат је димензија 11 х 9 m и комплетно је завршен 2012. године.Гробље: Ова парохија је везана за три гробља: једно се налази у Даздареву, друго у Тријешници, а треће је гробље у Дворовима. Даздаревачко гробље датира од 1921. године, а дворовско је из 19. вијека. Треба рећи да је на даздаревачком гробљу подигнут споменик свештенику Љубомиру Крнићу који је страдао 1941. године заједно са супругом у Јасеновцу и не зна му се за гробно мјесто.

Свештенство: У овом храму је од освећења до 1. септембра 2007. године служио протојереј-ставрофор Милан Ивановић као парох дворовски, а тада је за пароха постављен јереј Јован Ивановић.


Ктитори, приложници и добротвори: Томо Томић из Даздарева, који је приликом освећења храма одликован Орденом Светога Саве II реда.

Извори и литература: Исказ јереја Јована Ивановића од 31. децембра 2012. године.


Филијални храм у Тријешници код Бијељине: Храм Свете Марије Магдалине је једнобродна грађевина. Градња је почела 2009. године по пројекту архитекте Горана Пејића из Брчког (по овом пројекту је рађен храм у Луговима код Шамца). Темеље је 24. јула 2010. године освештао Епископ зворничко-тузлански Василије. Димензије храма су 17 х 8 m, а зидан је од ситне цигле, има једну куполу, звоник са звоном и није покривен јер је храм још увијек у изградњи. 

Матичне књиге: Воде се у ЦО Даздарево.

 

Свештенство: Јереј Јован Ивановић.

Извори и литература: Исказ јереја Јована Ивановића од 31. децембра 2012. године.

 

 


Парох: Јован Ивановић рођен је у Брчком 20. јануара 1981. Богословију Св. Саве у Београду завршио је 2000. Дипломирао је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду 2007. Рукоположен је у чин ђакона 26. јула, а у чин свештеника 30. јула 2007. Рукоположење је извршио Епископ зворничко-тузлански Г. Василије Качавенда. Говори енглески језик. Уређује интернет страницу: www.spcdvorovi.com. Ожењен је супругом Светланом  и има двоје дјеце: Милана (2008) и Марију (2011).

Јереј Јован Ивановић

 Парох при храму Сабора Српских Светитеља у Даздареву

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 +387 65 738 026

 

 

Monday the 21st. Affiliate Marketing.