Грешка
  • Грешка при учитавању података

Парохија поповљанска (Попови код Бијељине)    


 

O парохији:

Село Попови су једно од најстаријих насељених места у семберском крају.  Претпоставља се да је и сама Бијељина почела да се развија управо на месту где се данас налази село Попови. О томе сведоче и бројни записи и имена које је село носило у прошлости (Звонаш Селиште и др.). Старо сеоско гробље чува споменике који нам пружају сигурно сведочанство о томе да су православни овде били настањени вековима уназад.
Српска православна парохија поповљанска у Поповима је парохија која као самостална административна јединица функционише од 1993. године. До тада су парохију опслуживали свештеници суседних парохија. Парохију сачињавају село Попови и засеок Дијелови који је 2005. године ушао у састав парохије поповљанске. Реч је о класичним семберским селима са већ одавно урађеном инфраструктуром и развијеним црквеним животом. Становништво је углавном усмерено на пољопривредну производњу, али због близине Бијељине, административног и индустријског центра регије, један део становништва се бави и другим пословима.
Матичне књиге за ову парохију вођене су од 1897. до 1946. године, а нове се воде од 1993. године. У парохији постоје два гробља, једно у Поповима и друго у Дијеловима. Допринос парохијском животу активно дају чланови Кола Српским Сестара и Светосавске омладинске заједнице из Попова. Њихове активности се одвијају у координацији са парохијским свештеником.


Парохијски црква Васкрсења Господњег:

Радови на изградњи парохијскох храма у Поповима започети су 1991. године. Пројекат су урадили Драгица и Љубиша Тешић из Тузле. Реч о петокуполном једнобродном храму зиданом од ситне цигле, димензија 17x11. Покривен је бакром. Звоник са 4 мала и 4 велика звона налази се одвојено од храма и висине је 29 метара, и видљив је са свих страна, те служи као оријентир путницима који долазе у ову парохију. Иконостас је дрвени и рађен је у Америци. Сестре манастира Градац су урадиле иконе које се налазе на иконостасу. Тренутно је у току завршетак живописа рађеног у византијском стилу. Фреске су рађене руком живописаца Синише Будимира и Бранислава Шавије.
На западном зиду храма са вањске стране налази се спомен плоча посвећена пострадалим борцима у последњем отаџбинском рату 1992-1995. Исто тако, храм поседује  спомен плочу посвећену невино пострадалим шабачким ђацима 1944. година на Бујуклића Ади.
Ктитори храма и парохијског дома су Слободан и Мира Павловић, родом из овог места, а тренутно настањени у Чикагу, од којих је и потекла идеја за изградњу храма у Поповима.
Храм је посвећен празнику „Васкресења Господњег“.


Парохијски дом:

Парохијски дом у Поповима дар је ктитора храма Слободана и Мире Павловић из Чикага. Светосавско-парохијски дом саграђен је 2008. године и служи парохијским потребама и удружењима која делују при храму Васкрсења Господњег. У саставу парохијског дома налази се канцеларија свештеника и архива парохије.


Свештеници који су служили на парохији:

А) Ратко Врачевић, протојереј-ставрофор, службовао у периоду 1993-1994;
Б) Бенедикт Ј. Ананић, архимандрит, службовао у периоду 1994-2003;
В) Зоран Петровић, протојереј, службовао у периоду 2003-2012;
Г) Драган Илић, јереј, опслуживао у периоду 2012-2013;
Д) Срђан Радмановић, јереј, службује од 2013-.


Знамените личности парохије поповљанске:

А) Најзначајнија историјска личност парохије поповљанске јесте личност кнеза Ивана Кнежевића, касније прозваног Кнез Иво од Семберије, који је рођен 1760. године у селу Попови. Посебно се истакао у периоду Првог српског устанка када је стао на чело народа 12 села Бијељинске нахије. Његов откуп за своју сабраћу, који је дао Турцима, учинио га је централном фигуром устаничке идеје у Семберији. Умро је и сахрањен је у Шапцу.


Знаменити догађаји парохије поповљанске:

Догаћај који ће остати упамћен у животу парохије поповљанске је дан освећења парохијског храма Васкрсења Христовог. Освећење храма је извршио Епископ зворничко-тузлански г. Василије 18. јула 1998. године уз саслужење шесторице епископа наше Свете Цркве: Епископ сремски г. Василије, Епископ бањалучки г. Јефрем, Епископ шабачко-ваљевски г. Лаврентије, Епископ канадски г. Георгије, Епископ далматински г. Лонгин, Епископ британско-скандинавски г. Доситеј.    Информације овде написане изнесене су према историјским подацима Љетописа парохије поповљанске и према:
1) Vego, Marko: Naselja bosanske srednjevjekovne države, Svjetlost, Sarajevo и
2) Handžić, Adem: Postanak i razvitak Bijeljine u XVI vijeku, Prilozi za orijentalnu filologiju 12/3, Sarajevo, 45-74.

 

Свештенство

 

 Срђан Радмановић рођен је 04. марта 1986. године у Теслићу. Завршио је богословију Светог Јована Златоустог у Крагујевцу 2004. године када се и  уписује на Православни богословски факултет Универзитета у Београду. Током студија активно учествује у раду Студентског парламента, те у уређивачком одбору студентског часописа „Логос“. Основне академске студије завршава априла месеца 2009. године. Исте године одлази на постдипломске студије у Швајцарску на Институт у Шамбезију (Женева), основан од стране Васељенске патријаршије. Тезу из области канонског права брани 2011. године. Као стипендиста Министарства иностраних послова Грчке проводи 2011. и 2012. годину у Атини, где учи новогрчки језик. Академске 2012/13. уписује докторске студије на матичном Православном богословском факултету Универзитета у Београду. Тренутно је студент друге године докторских студија, а радиће тезу из области еклезијастичког права. Служи се грчким, француским и енглеским језиком.

Јереј Срђан Радмановић

065/386-451

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Monday the 21st. Affiliate Marketing.