Грешка
  • Грешка при учитавању података

Парохија трновска (Доња Трнова код Угљевика)


Парохијска Црква Светих апостола Петра и Павла: Градња овог једнобродног храма је почела 2001. године. Пројекат је урадило преузеће „АГ“ из Угљевика. Темеље је освештао Епископ зворничко-тузлански Г. Василије 12. јула 2001. године. Храм димензија 17 х 8 m је зидан ситном циглом, покривен је бакром и има звоник са једним звоном и једну куполу. Храм је завршен и освештан руком Епископа зворничко-тузланског Г. Василија 15. октобра 2006. године.

 


Светиње: Недалеко од садашњег храма у близини куће Јоцике Марића налазило се молитвиште. На том мјесту је био крст и долазио је свештенослужитељ за пољске молитве. На гробљу у Гају постојала  је капела, али нема више података о њој, нити се данас зна тачно њена локација.
У храму, у часном престолу, налази се дио моштију Св. Великомученика цара Лазара српског које су постављене приликом освећења храма.

Црквена умјетност: Храм живопише Живорад Илић из Лознице од 2006. године. Иконостас је машинском обрадом израдила радионица „Гајић“ из Модриче, а иконе Петар Билић из Београда.

Црквени и културни живот: При храму од 2009. године дјелује Коло српских сестара са 9 чланова и Светосавска омладинска заједница која је основана 3. септембра 2009. године

Матичне књиге:  Воде се од 2005. године, а до тада сви подаци су уписивани у књиге манастира Тавна.

Црквене зграде: Градња светосавско-парохијског дома је почела 2007. године, а димензије објекта су 32 х 8 m и још увијек није у потпуности завршен.

Гробље: Ђурковића гробље, Растик, Центар-Милијаши, Тодоровића гробље, Гај, Буковац и Јаковићи.

Свештенство: До оформљења парохију су опслуживали тавњански свештенослужитељи, посљедњи је био архимандрит Лазар Кршић, а затим је опслуживао јереј Петар Стевановић. Садашњи парох је јереј Ведран Бардак.

Ктитори, приложници и добротвори: Ацо Живановић, Максим Ристић, Станко Владић, Владо Глигоревић, Живан Маринковић, Слободан Милановић, Божо Џувеле Ковић, ДОО „Цер Комерц“, Горан Марковић, Скупштина  Општине Угљевик, Рудник и Термоелектрана Угљевик, Михаило Јовановић који је даровао земљиште на коме је саграђен храм, Томислав Јанковић, Електродистрибуција Угљевик, ДОО „Сакраментски“, Дарко Стевановић, Мјесна заједница Доња Трнова и ДОО „Дрина“ Бијељина

Извори и литература: Исказ јереја Ведрана Бардака од 31. децембра 2012. године.


Филијални храм у Горњој Трнови код Угљевика: Градња једнобродног храма Свете Великомученице Марине је почела 2007. године. Пројекат је прекопиран са храма Св. Прокопија у Обарској Буковици. Темеље је освештао Епископ зворничко-тузлански Г. Василије 29. априла 2008. године. Од грађевинског материјала се користи ситна цигла, а храм има звоник са једним звоном и једну куполу. Храм још није завршен, а димензија је 13 х 7 m.
Зна се да су при овом храму постојала два молитвишта на којима се народ окупљао о већим празницима и то на Чардаку и на Мераји, али нису обиљежена.


Црквени и културни живот:  При храму од 2009. делује Коло српских сестара.

Матичне књиге: До 2005. подаци су уписивани у књиге манастира Тавне, а од тада се воде при храму  у Доњој Трнови.

Гробља: Јелачића гробље из XVII вијека и Гробље на Чардаку.

Свештенство: До оформљења парохију су опслуживали архимандрит Лазар Кршић и свештеник Петар Стевановић.  Садашњи парох је  јереј Ведран Бардак.

Ктитори, приложници и добротвори: Стојан Јовић, Драган Јовић, Радо Ђурић, Боривоје Тејић, Стана Којић, Скупштина Оштине Угљевик, РиТ-е Угљевик, Милош Лазаревић, „Електродистрибуција“ Угљевик и Арсен Тешић.

Извори и литература: Исказ јереја Ведрана Бардака од 31. децембра 2012. године.

  

Јереј Ведран Бардак

Парох при храму Светих Апостола Петра и Павла у Доњој Трнови

+387 65 614 204

Monday the 21st. Affiliate Marketing.